Μόνη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2011».

Μόνη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2011».


 

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ:

Το λόγο έχει ο Ειδικός Εισηγητής της Νέα Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Καράογλου.

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:  

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται το 2010, ένας χρόνος, ο οποίος σίγουρα θα μείνει ορόσημο στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας μας, ένας χρόνος που σημαδεύτηκε έντονα από την επιβολή του Μνημονίου και την επιτήρηση της Τρόικας, που κατά δήλωση του Πρωθυπουργού της χώρας περιόρισε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Και όλα αυτά, εξαιτίας των τραγικών λαθών της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που μπροστά στην προσπάθειά της να συκοφαντήσει και να σπιλώσει, να σκάψει το λάκκο της Νέα Δημοκρατίας όπως νόμισε, τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να συκοφαντήσει, να σπιλώσει και να σκάψει το λάκκο της χώρας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται και ο μήνας Δεκέμβριος, ένας μήνας πάντοτε σημαντικός κοινοβουλευτικά κυρίως λόγω του Προϋπολογισμού που κάθε χρόνο τέτοια εποχή συζητάμε. Ο φετινός Δεκέμβριος όμως, ο Δεκέμβριος του 2010, ήταν ένας ιδιαίτερα έντονος μήνας, ένας μήνας ο οποίος σημαδεύτηκε από τις επισκέψεις του «γιατρού» κ. Στρος Κάν, ο οποίος ήλθε, έδωσε τις ιατρικές συμβουλές και τα φάρμακά του στη χώρα, δηλαδή, νηστεία, μεγάλη νηστεία και δίαιτα, πολύ μεγάλη δίαιτα για τον ελληνικό λαό και από την επίσκεψη του «ποδοσφαιριστή» του κ. Όλι Ρεν, ο οποίος ο «καημένος» λόγω του ότι ασχολείται με τα προβλήματα της Ελλάδος, δυστυχώς κάθε Σαββατοκύριακο χάνει τις προπονήσεις και τους αγώνες της ομάδας του. Φοβάμαι όμως, ότι αν είναι τόσο καλός οικονομολόγος όσο ήταν και ποδοσφαιριστής, μάλλον δεν είναι ευοίωνα τα μηνύματα για την οικονομία της χώρας μας.

Ακόμη, το μήνα αυτό, το Δεκέμβριο εκτός από τις επισκέψεις των κυρίων Στρος Καν και Όλι Ρεν που ήλθαν, είδαν και απήλθαν σε μια απέλπιδα προσπάθειά τους να στηρίξουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου είχαμε την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να πετύχει συναίνεση με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Πολύ καλό πράγμα, βέβαια, η συναίνεση. Συναίνεση όμως, την ίδια ώρα που «συζητείτο» στη Βουλή με την επαίσχυντη διαδικασία του κατεπείγοντος το γνωστό πολυνομοσχέδιο της ντροπής, το οποίο μεταξύ των άλλων αυξάνει το ΦΠΑ στο ψωμί και στο γάλα του ελληνικού λαού, ξεθεμελιώνει εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, βάζει χέρι για πρώτη φορά στους μισθούς και στα ημερομίσθια στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνει το ποσό των απευθείας αναθέσεων από σαράντα πέντε χιλιάδες έως και εκατό χιλιάδες στην Αυτοδιοίκηση. Προσπαθούσε -και βέβαια, μπροστά στην καθολική αντίδραση αναγκάστηκε να το πάρει πίσω- να διαγράψει 24 δισεκατομμύρια ευρώ από τα περίφημα 31 δισεκατομμύρια που ήταν βεβαιωμένα από το γνωστό «λεφτά υπάρχουν». Περίεργο timing αλήθεια βρήκε ο Πρωθυπουργός μας για να συζητήσουν οι πολιτικοί ηγέτες. Περίεργη έννοια δίνει ο Πρωθυπουργός μας στη λέξη «συναίνεση». Προφανώς, δεν την εννοεί ως διάλογο, κατάθεση και σύνθεση απόψεων, αλλά προφανώς την εννοεί ως έγκριση στην ασκούμενη πολιτική του και ως συνενοχή στα εγκληματικά λάθη που ο ίδιος και η Κυβέρνηση του συνεχίζει να κάνει σε βάρος του ελληνικού λαού.

Μετά όμως, από αυτές τις εισαγωγικές παρατηρήσεις για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ας έλθουμε στο συζητούμενο Προϋπολογισμό του 2011. Ευθύς εξαρχής τονίζω ότι τόσο εγώ όσο και η παράταξή μας αισθανόμαστε ως υποχρέωσή μας σήμερα περισσότερο παρά ποτέ να συνδράμουμε με εποικοδομητική κριτική και προτάσεις στην προσπάθεια για το εθνικό καλό. Γι' αυτό το λόγο θα αποφύγω να εμπλακώ σε στείρες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις.

Όλοι μας, κατά καιρούς ανατρέχουμε σε παλαιότερες δηλώσεις μας. Διαβάζοντας λοιπόν, τις σημειώσεις μου και τις δηλώσεις στις οποίες έχω προβεί κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δύο θλιβερά συμπεράσματα έχουν αυθόρμητα κυριαρχήσει στη σκέψη μου: Το πρώτο είναι ότι πληθώρα προτάσεων και τόσες σκέψεις που καταθέσαμε σε αυτήν την Αίθουσα κυριολεκτικά περιφρονήθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν ούτε στο ελάχιστο από το κυβερνητικό επιτελείο όλη τη χρονιά που πέρασε.

Το δεύτερο είναι ότι πέρυσι είχαμε διατυπώσει φόβους και επιφυλάξεις για την πορεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2010, αλλά αυτά που ακολούθησαν την ψήφισή του ούτε ο πιο απαισιόδοξος πολίτης αυτής της χώρας θα περίμενε. Συνέβησαν γεγονότα που άλλαξαν δραματικά τη ζωή του Έλληνα πολίτη, την οικονομία της χώρας, την πολιτική ζωή της χώρας.

Σε μία μόνο χρονιά αναθεωρήθηκε δύο φορές επίσημα ο Προϋπολογισμός, ενώ σημαντικά μεγέθη του αναθεωρήθηκαν αρκετές φορές ακόμα.

Η κρίση δανεισμού που έπληξε τη χώρα, ως αποτέλεσμα επιπόλαιων χειρισμών από την πλευρά της Κυβέρνησης, μας οδήγησε στην πολιτική επιλογή του Μνημονίου, στη σύναψη δανειακών συμβάσεων της χώρας μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φάνηκαν πρόθυμες να μας δανείσουν, με πολύ υψηλά βέβαια επιτόκια.

Η ζωή των Ελλήνων πολιτών άλλαξε με τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί, μέτρα που δυστυχώς αποδεικνύεται ότι είναι αναποτελεσματικά. Πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου, ως επακόλουθο του σκληρού μηνύματος που του έστειλαν οι πολίτες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, έκανε έκκληση για συναίνεση στα πολιτικά κόμματα. Βέβαια, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα σήμερα, εάν ο ίδιος είχε την ίδια συναινετική στάση στις αρχές του 2009, όταν ο τότε Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, βλέποντας την κρίση που ερχόταν, ζήτησε συναίνεση για να παρθούν έγκαιρες πρωτοβουλίες; Πόσο πιο καλά θα ήταν τα πράγματα σήμερα; Όμως, η αδιάλλακτη στάση του κ. Παπανδρέου, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των υπολοίπων κομμάτων της τότε Αντιπολίτευσης μας οδήγησαν σε επιδείνωση του προβλήματος σε βαθμό που κανείς δεν το περίμενε.

Σήμερα καλούμαστε να συζητήσουμε τον Προϋπολογισμό του 2011, αντικειμενικά ίσως τον πιο δύσκολο προϋπολογισμό της Μεταπολίτευσης, όπου οι εύκολες λύσεις όντως δεν υπάρχουν. Ωστόσο, κύριοι της Κυβέρνησης, φαίνεται ότι προσπαθείτε να συμβιβάσετε, από τη μία, την ανάγκη να παρουσιαστεί ένας Προϋπολογισμός όσο γίνεται πιο ήπιος απέναντι στους πολίτες και από την άλλη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει προς την τρόικα στα πλαίσια του Μνημονίου.

Μελετώντας το σχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου, βλέπουμε στα βασικά του μεγέθη ορισμένα στοιχεία που μας τρομάζουν. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2010 θα είναι σοβαρά μεγαλύτερο από εκείνο που υπολόγιζε μέχρι πρόσφατα η Κυβέρνηση, καθώς η απόκλιση στα αναμενόμενα έσοδα θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, αντί για 8,1% που υπολόγιζε με βάση το Μνημόνιο, τελικά θα είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω οριακά γύρω στο 10%.

Για το 2011 υπολογίζετε, με πολύ μεγάλη αισιοδοξία, ότι το έλλειμμα αυτό θα διαμορφωθεί στο 7,1% αλλά και αυτό πιθανότατα πολύ σύντομα θα αναγκαστείτε να το αναθεωρήσετε.

Η ανεργία, ήδη, είναι πάρα πολύ υψηλή. Είναι στο 12,6% στο τρίτο τρίμηνο του 2010, που θεωρητικά είναι το καλύτερο τρίμηνο στα εργασιακά λόγω καλοκαιρινής περιόδου.

Ήδη, τα πρώτα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο δείχνουν ακόμα σοβαρότερη επιδείνωση. Η χρονιά θα κλείσει με ανεργία μεγαλύτερη του 12,2%, ενώ για το 2011 η πιο μετριοπαθής πρόβλεψη μιλά για ανεργία που θα ξεπερνά το 15,5%. Δηλαδή, διπλασιάσατε την ανεργία μέσα σε δύο χρόνια με τις πολιτικές που εφαρμόζετε.

Ο πληθωρισμός τρέχει με 5,2% και εκτιμάτε -υπεραισιόδοξα, θα έλεγα- ότι το 2011 θα πέσει στο 2,2%, κυρίως λόγω της ισχυρής ύφεσης, ενώ το χρέος της γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 39 δισεκατομμύρια φέτος και θα αυξηθεί άλλα 20 δισεκατομμύρια του χρόνου.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένετε να διευρυνθεί στο 152,6% το 2011 -αισιόδοξη εκτίμηση- από 126,8% το 2009 και 142,5% το 2010. Δυστυχώς, η άνοδος του δημοσίου χρέους τρέχει πλέον με ανεξέλεγκτους ρυθμούς!

Η ύφεση επιδεινώνεται και αυτό είναι συνέπεια των σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων που έχετε επιβάλει. Πέρυσι μιλούσατε για ύφεση 0,3% και ήδη βρισκόμαστε στο 4,6% σχεδόν ένα χρόνο μετά. Φέτος που μιλάτε για ύφεση 3%, πόσο άσχημα θα είναι τελικά τα πράγματα; Πού θα σταθεί η ύφεση; Τι ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ θα δούμε; Κινδυνεύουμε να καταφέρετε -γιατί πραγματικά περί κατορθώματος θα πρόκειται- να μειώσετε το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 10% μέσα σε δύο χρόνια.

Γενικά, όλοι οι δείκτες δείχνουν επιδείνωση, ενώ μειωμένες είναι οι δαπάνες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στην παιδεία, στην υγεία, στην εθνική άμυνα.

Επικαλείσθε την ανάγκη της μείωσης της σπατάλης. Ωστόσο, έχω έντονες επιφυλάξεις εάν μειώνεται η σπατάλη ή εάν μειώνονται αναγκαίες δαπάνες για την εύρυθμη λειτουργία κρίσιμων δομών του κράτους. Από την επάρκεια αναλώσιμων και φαρμάκων στα νοσοκομεία μέχρι καύσιμα και γραφική ύλη στα σχολεία, συνολικά η κοινωνική διάσταση του κράτους συρρικνώνεται. Περικόπτονται επιδόματα ανεργίας, επιδόματα για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Συνολικά, οι δαπάνες για κοινωνική προστασία διαμορφώνονται στο 1,15% του ΑΕΠ για το 2011, σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο δηλαδή απ' αυτό του 2009.

Θα ήθελα να κάνω τώρα μια ιδιαίτερη αναφορά σε δύο κλάδους που έχουν πληγεί ίσως περισσότερο από την πολιτική της Κυβέρνησης από οποιονδήποτε άλλον κλάδο. Αναφέρομαι στον κλάδο των αυτοκινήτων και στον κλάδο των ακινήτων.

Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων έχουν μειωθεί περίπου στο 65% σε σχέση με δύο χρόνια πριν και 50% σε σχέση με πέρσι. Οι επαγγελματίες του κλάδου, όσοι απέμειναν, αγωνίζονται απλώς να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους εν ζωή και προχωρούν συνεχώς σε μειώσεις προσωπικού.

Στον κλάδο των ακινήτων, την άλλοτε κραταιά ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, την εικόνα της αγοράς σήμερα συνθέτουν η υποχώρηση στις τιμές έως και 20%, η μείωση των αγοραπωλησιών μέχρι και 60% σε σχέση με τα επίπεδα του 2007, η πτώση στις τιμές των ενοικίων από 20% έως 40%, ιδίως στα επαγγελματικά ακίνητα και η αύξηση των κενών καταστημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας τα κενά καταστήματα ανέρχονται στο 18,7% των προσφερομένων, κάτι που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η υψηλή φορολόγηση που σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση με την ελπίδα ότι με τον τρόπο αυτό θα διπλασιάσει τα έσοδα από τα ακίνητα, σε συνδυασμό με την αύξηση των υλικών οικοδομής και γενικότερα του κόστους κατασκευής, τελικά αναμένεται να προκαλέσει πλήρη καθίζηση στον τομέα των κατασκευών και των πωλήσεων και ιδίως στις νέες κατοικίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από οκτακόσιες οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει τη διαγραφή τους από το μητρώο της Ένωσής τους.

Και στους δύο αυτούς κλάδους, δηλαδή στα αυτοκίνητα και την οικοδομή, η αύξηση της ανεργίας είναι πάρα πολύ μεγάλη, ενώ πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν εξέλθει του κλάδου που μέχρι πρόσφατα εργάζονταν και ψάχνουν την επαγγελματική τους τύχη σε άλλους τομείς.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση, καταλαβαίνοντας τα τραγικά της λάθη στον τομέα των αυτοκινήτων αλλά και των ακινήτων, σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα αποφάσισε, με το πολυνομοσχέδιο, να δώσει κίνητρα στην αγορά αυτοκινήτων με τα μειωμένα τέλη και σε ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων αποφάσισε, επιτέλους, να κάνει πράξη αυτό που της λέγαμε τον Απρίλιο του 2010, με αφορμή τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, να αναστείλει δηλαδή, να παγώσει την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας. Ποιος, όμως, πολίτης θα εμπιστευθεί ένα αφερέγγυο κράτος, που από τη μια δίνει κίνητρα φοροαπαλλαγών και από την άλλη επιβάλλει νέους φόρους και επιβαρύνσεις;

Στον τομέα των εσόδων πραγματικά εκτιμώ ότι η Κυβέρνηση βασίζεται μόνο σε ευχολόγια. Στοχεύει να εισπράξει 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον από φόρους σε μία οικονομία που διαρκώς βυθίζεται στην ύφεση. Όσο όμως και να εφαρμόσει μέτρα αφαίμαξης των πολιτών, αυτό είναι αδύνατο να γίνει, γιατί απλούστατα ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Με τα σκληρά μέτρα που πήρατε το 2010, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αυξήσεις σε έμμεσους και άμεσους φόρους, υπολογίζατε σε αύξηση του ρυθμού των εσόδων στο 13,7% και καταλήξατε να είναι γύρω στο 5% με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία και φυσικά μέσα σε αυτήν την αύξηση είναι και τα έσοδα από την περαίωση. Έτσι, το κράτος θα εισπράξει 51,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί για 55,2 δισεκατομμύρια ευρώ που προέβλεπε αρχικά ο Προϋπολογισμός του 2010. Για το 2011 στοχεύετε σε έσοδα 55,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα δηλαδή σε σχέση με το 2010 κατά 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στοχεύετε σε αύξηση της φορολογίας των φυσικών προσώπων κατά 6,5% ή 650 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το 90% των συμπολιτών μας θα έχει μειωμένα εισοδήματα. Φαίνεται ότι υπολογίζετε ότι η κατάργηση του αφορολόγητου και των φοροαπαλλαγών θα σας δώσουν επιπλέον έσοδα.

Από το ΦΠΑ σκοπεύετε να εισπράξετε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, τη στιγμή που η ιδιωτική κατανάλωση βυθίζεται όλο και πιο πολύ και υπολογίζεται περίπου στο 9,5% μέσα σε μία διετία.

Υπολογίζετε να εισπράξετε 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την έκτακτη εισφορά, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν διαρκώς μειωμένα έσοδα. Έχετε υπολογίσει τις συνέπειες στην ψυχολογία των επενδυτών, όταν βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να έχουν μονίμως έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, καθιστώντας ακόμα δυσχερέστερη την εικόνα της πατρίδας μας σε σχέση με τους ανταγωνιστές της;

Υπολογίζετε να εισπράξετε 820 εκατομμύρια ευρώ από τα ακίνητα, όταν έχει παγώσει εντελώς η αγορά των ακινήτων, 270 εκατομμύρια ευρώ από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, 150 εκατομμύρια από τους ημιυπαίθριους, 300 εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα σε αυθαίρετα. Αυτά είναι τεράστια ποσά για τα νοικοκυριά που σε συνδυασμό με όλες τις άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις θα είναι αδύνατον να τα σηκώσει η μέση ελληνική οικογένεια. Η υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων, όπως έχω ήδη πει, έχει οδηγήσει σε απόλυτη ύφεση την αγορά. Έτσι η άλλοτε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας παραμένει παροπλισμένη.

Καταργείτε την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, υπολογίζοντας μ' αυτό τον τρόπο να εισπράξετε 600 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων θα επιστρέψετε λέτε 190 εκατομμύρια με μορφή επιδόματος σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, πράγματι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με τη λαθρεμπορία καυσίμων. Μήπως, όμως, το πρόβλημα είχε να κάνει πιο πολύ με οργανωμένα συμφέροντα και έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και θα έπρεπε να αποφευχθεί όλη αυτή η αναστάτωση; Η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά για το πετρέλαιο θέρμανσης και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι τεράστια και πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξουν οικογένειες που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην ανάγκη αυτή.

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής σας έχετε ρίξει όλο το βάρος σας στην εύκολη λύση της αύξησης των έμμεσων φόρων, αυτών που κάποτε αποκαλούσατε τους πιο άδικους φόρους και είναι πραγματικά οι πιο άδικοι φόροι. Ο λόγος έμμεσων προς άμεσους φόρους εκτιμάται ότι το 2011 θα διαμορφωθεί στο 1,65% από 1,33% που ήταν το 2009.

Πριν από λίγο καιρό σημερινοί κορυφαίοι Υπουργοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δήλωναν ότι οι υψηλότεροι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν άδικα και δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Και είχαν απόλυτο δίκιο. Σήμερα, όμως, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά έχουν υπέρμετρα επιβαρυνθεί και ειδικά για τα καύσιμα οι αυξήσεις αυτές αποτελούν τροχοπέδη ανάπτυξης, καθώς επιβαρύνουν τεράστια το κόστος των επιχειρήσεων. Εξακόσια εκατομμύρια ευρώ υπολογίζετε να εισπράξετε επιπλέον από έμμεσους φόρους. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι η βέβαιη μείωση της κατανάλωσης και το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων θα οδηγήσει σίγουρα και σε μειωμένα έσοδα.

Θετικό κρίνουμε το γεγονός ότι επιτέλους η Κυβέρνηση υπολογίζει σε έσοδα από τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών. Ωστόσο το νούμερο των 700 εκατομμυρίων ευρώ αν δεν γίνουν άμεσα και έγκαιρα κινήσεις εκτιμώ ότι θα είναι ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο νούμερο που πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί. Εδώ και καιρό περιμένουμε το σχετικό νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή και δυστυχώς μόνο υποσχέσεις βλέπουμε τη στιγμή που ο ιντερνετικός τζόγος ανθεί και τεράστια ποσά χάνονται κάθε μέρα για το ελληνικό δημόσιο.

Σε όλα αυτά να προσθέσω ότι όταν εκλεχθήκατε, διακηρύσσατε ότι υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ, οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο, τις οποίες θα τις εισπράττατε. Μέχρι σήμερα πέρα από μερικές επικοινωνιακού τύπου κινήσεις, δεν έχει ξεκινήσει κάτι ουσιαστικό προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, μόλις πριν από λίγες ημέρες προσπαθήσατε με το πολυνομοσχέδιο της ντροπής να διαγράψετε 24 δισεκατομμύρια από αυτά τα περίφημα 31 δισεκατομμύρια των χρημάτων, όταν λέγατε «τα λεφτά υπάρχουν». Έστω και τώρα θέλουμε να μάθουμε πόσες οφειλές από τις ληξιπρόθεσμες έχουν εισπραχτεί, πόσες μπορούν να διεκδικηθούν και τι έχει να περιμένει το κράτος από αυτές;

Ακόμη, από τον Προϋπολογισμό του 2011 απουσιάζει παντελώς η αναγκαία αναπτυξιακή διάσταση. Δεν υπάρχει σχέδιο για παρέμβαση σε τομείς, όπως είναι η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, όπως είναι η αξιοποίηση του θεσμού των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εδώ και ένα χρόνο η χώρα μας δεν έχει αναπτυξιακό νόμο. Εδώ και ένα χρόνο το ΕΣΠΑ έχει βαλτώσει και έχει κατρακυλήσει από την πέμπτη θέση στην απορροφητικότητα που ήταν το 2009 στην εικοστή τρίτη θέση το 2010, ενώ όσον αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, όπως ήδη έχουμε πει, έχει παγώσει εντελώς.

Το χειρότερο όμως είναι ότι το φορολογικό πλαίσιο και το φορολογικό περιβάλλον είναι τόσο ασταθές, που όχι μόνο δεν είναι ικανό να προσελκύσει νέες επενδύσεις, αλλά και πολλές υπάρχουσες επιχειρήσεις θα μετακομίσουν στις γύρω χώρες που έχουν σταθερούς και χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης.

Ακόμη, σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο που θα εξειδικεύει το πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πρόβλεψη για τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ετήσια έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στην περίοδο 2011 έως 2013. Στο σημείο που έχουμε φθάσει βέβαια αυτό φαντάζει ως ουτοπία. Αν θέλουμε, λοιπόν, να ασκήσουμε μία σοβαρή, σωστή, υπεύθυνη πολιτική, τότε πρέπει να στραφούμε σε άλλες κατευθύνσεις. Να κατευθυνθούμε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τη μία και στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης των κρατικών δαπανών, σπαταλών, θα έλεγα, καλύτερα από την άλλη.

Απαιτείται πολιτική βούληση, προγραμματισμός, σύνεση, σταθερότητα, εμμονή σε μια τέτοια σχεδιαζόμενη πολιτική. Να σταματήσουμε τώρα τη φοροεπιδρομή σε βάρος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δυστυχώς κάνει τόσο κακό στην οικονομία του τόπου. Προτάσεις υπάρχουν, είναι συγκεκριμένες, τις καταθέσαμε έγκαιρα και σας τις καταθέτουμε ξανά υπεύθυνα.

Σταθερό, απλό, κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα, κατανοητό από όλους, εφοριακούς, λογιστές, επιχειρήσεις, πολίτες. Καποδίστρια στις φορολογικές υπηρεσίες, λιγότερες και ισχυρότερες φορολογικές  υπηρεσίες. Αξιοκρατικές επιλογές σε όλα τα επίπεδα, διευθυντές και προϊσταμένους. Όχι στις κομματικές επιλογές, όχι στις κομματικές διώξεις. Επίλυση των προβλημάτων του φορολογικού κλάδου να σταματήσει επιτέλους αυτή η αβεβαιότητα που σέρνεται επί μήνες σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα, αλλά και με τις ενδεχόμενες, ή επερχόμενες κατά άλλους αλλαγές.

Σύνδεση του ηλεκτρονικού συστήματος TAXIS με τα αντίστοιχα πληροφορικά συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και όλων των υπόλοιπων δημοσίων υπηρεσιών. Ηλεκτρονική διασταύρωση όλων των στοιχείων από όλα τα πληροφορικά συστήματα, όλων των φορέων του δημοσίου και αξιοποίηση των στοιχείων αυτών. Κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου για τις φορολογικές αρχές, οι οποίες κάτω από συγκεκριμένους όρους  και προϋποθέσεις θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα τραπεζικά στοιχεία των φορολογουμένων. Αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς στις φορολογικές υπηρεσίες.

Φυσικά, πολλές ακόμη προτάσεις θα μπορούσαν να γίνουν από κάθε καλοπροαίρετο συνομιλητή για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, αυτού του εθνικού εγκλήματος. Αυτός, κύριοι της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να είναι ο βασικός σας στόχος. Η πολιτική σας βούληση για τη ριζική αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος θα έπρεπε να είναι μόνιμη διαρκής, δεδομένη. Μόνο με τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την ουσιαστική μείωση των σπαταλών του ελληνικού κράτους, θα μπορούσε να υπάρξει πραγματική και ουσιαστική αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, μείωση του δημοσιοοικονομικού ελλείμματος, μείωση του δημόσιου χρέους. Ένα χρέος που έχει πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης made by ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαμε να πούμε χαριτολογώντας,αλλά και βλέποντας τη διαχρονική του εξέλιξη.

Αλλαγή πολιτικής επιβάλλεται το ταχύτερο δυνατό. Αλλαγή ψυχολογίας επιβάλλεται το ταχύτερο δυνατό. Σήμερα αν είναι δυνατόν, πριν να είναι πολύ αργά για την ελληνική οικονομία αύριο.

Σας ευχαριστώ.